Mackintosh Inspired Window

Stained Glass Window displayed in a light box.

The final piece in a light box

The final leaded window was fitted into a bespoke light box and installed onto the wall.  The light box allowed the glass to be back lit and the detail of the window to be seen at all times of the day.  The final piece adds light and colour to the kitchen wall and can be switched on and off as required.  Thus providing much needed colour, light and character to the kitchen wall.

Final Piece - in natural light

Leading up nearly finished

Leading up well underway.  Each piece fits into the heart of a lead like a jigsaw puzzle.  The straight lines are much easier than the curved parts.  The Mackintosh roses are particularly fiddly and time consuming.  After the lead is fitted around each piece of glass the piece is soldered together at each of the joints.  Then the whole piece is flipped over and soldered on the other side.  It took four people to flip this piece over !

The start of the leading up process. Each of the cut pieces of glass are assembled onto the pattern and fitted together using lead.  This is a traditional technique that has been used for centuries by stained glass makers.  The nails hold all the pieces together whilst the creation is being assembled.

Cutting all the pieces takes a long time.  Each piece is individually cut to the pattern and then ground to fit precisel into the piece.  Getting the colours to all flow and match together is a part of the design process that I really enjoy.  In this piece the client wanted the piece to be colourful and provide character to the room.  I used a light box to see how the glass fitted together and simulated what it would look like in the light box.

Cutting the glass.

Leading up

Design

After a client discussion I produce a large scale drawing of the design.  In this particular commission I spent a long time looking at the work of Rennie Mackintosh.  I studied the design of the roses and the colours used in his work and decided that these needed to be red in this particular piece.  The horns that flowed across the piece would allow the colour to flow across and join the entire piece together.  The design was built in four sections that and reinforced with steel hidden in the leads to give strength across the piece.  'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

This is a picture of the blank space.  It was a wall in a kitchen and the brief was to create a unique wall feature that would bring colour and character into the room.  The client and I discussed a number of stained glass artists and they particularly liked Rennie Mackintosh.  The client also requested that the design be colourful and to bring some strong and bold colours into the room.  The idea was to mount the piece in a light box and you can see from the picture there was an existing power source just above the radiator.

A Blank Space